Het M577APC pantservoertuig uit de film Alien. Hoe wordt het gemaakt?

de film Aliens. Hoe het M577APC pantservoertuig werd gebouwd

De filmindustrie van vandaag is gefascineerd door het vermogen om ongelooflijke beelden te creëren. In de meeste gevallen komt dit soort filmmaken natuurlijk voort uit het gebruik van moderne technologie die vroeger niet beschikbaar was. Maar talent speelt ook een grote rol.

Een begaafd team onder leiding van een regisseur was in staat om zelfs in de afgelopen jaren ware meesterwerken te creëren. De iconische Alien-franchise is daar een goed voorbeeld van. Het tweede deel van de serie getiteld “Aliens”, gemaakt door de onvolprezen James Cameron, is nog steeds in trek bij cinefielen, en zelfs bij de moderne generatie, die kieskeuriger is wat het beeld betreft.

Een bijzonder kenmerk van Camerons werk is niet alleen de kleurrijke grafische vormgeving die ten koste gaat van de huidige technologische hoogstandjes. Hij creëert een produkt, dat een bepaald idee in zich draagt, de “stem” ervan komt van de getalenteerde cast, en daarbovenop topmuziek. Maar een andere truc zijn details in de vorm van iconische rekwisieten, zoals de M577ARS pantserwagen uit de film Aliens.

Het verhaal achter het gepantserde voertuig

Ruimte fictie vereist niet alleen een behoorlijke verbeelding. De scheppers van dergelijke literaire werken konden jaren aan één enkele roman werken terwijl zij elk detail probeerden uit te werken. Een regisseur die zo’n werk op zich neemt, krijgt minder tijd. Bovendien brengt hij de sfeer niet alleen over met woorden, maar ook met beelden.

De juiste stemming in Aliens wordt bereikt door vele attributen. Maar het M577ARS pantservoertuig was inderdaad voor velen gedenkwaardig. Het futuristische voertuig voor de planeet werd gemaakt zonder gebruik te maken van computermodellen, aangezien deze toen nog niet bestonden.

Het oorspronkelijke idee was om het van de grond af op te bouwen. De schetsen lieten een geheel ander ontwerp zien en “eisten” de creatie van een formidabel gevechtsvoertuig. Maar de studio kon het zich niet veroorloven om het te realiseren. Daarom maakten zij het basismodel eenvoudiger – zij gebruikten een Hunslet ATT77-trekker van 9 m, die reeds door Heathrow Airport was afgeschreven.

Hoe het M577APC pantservoertuig werd gemaakt voor de film

Workflow

Het bouwen van een pantservoertuig, zelfs met een basis, was geen gemakkelijke taak. De trekker-oplegger moest ingrijpend worden verbouwd, waarbij overbodige zaken werden verwijderd. De belangrijkste taak was om het 30 ton lichter te maken. Daarom werden onnodige metalen onderdelen verwijderd, evenals ballast. Tegelijkertijd werden kanonnen en ontwerpelementen toegevoegd om van de trekker een pantservoertuig te maken.

Uiteindelijk was de truck nog steeds erg zwaar en heeft hij weinig bodemvrijheid. Het kostte 1,5 miljoen dollar om te ontwikkelen, terwijl het filmbudget 18,5 miljoen dollar was. Maar het was het waard, want de opbrengst was indrukwekkend en het gepantserde voertuig wordt nog steeds beschouwd als een iconisch gevechtsvoertuig en een bijzonder kenmerk van de film.

Filmen

De scènes in het pantservoertuig zijn gefilmd in een paviljoen. De reden hiervoor was het gebrek aan ruimte. Vanwege zijn enorme motor bood het voertuig geen plaats aan 12 parachutisten. Maar dat was geen probleem, vooral gezien het gewicht en de afmetingen van het pantservoertuig, was het onhandig om het heen en weer te slepen. En het ontwerp had eronder kunnen lijden.

Gecombineerd schieten gebeurde met behulp van radiografisch bestuurde mini-gepantserde modellen. Het waren er meerdere in totaal. Je kunt ze vandaag zien in de garage van Pinewood Studios. De M577ARS is een voorbeeld van hoe dergelijke rekwisieten vroeger voor iconische speelfilms werden gemaakt.