NVIDIA stopt met de productie van zijn vlaggenschip GeForce RTX 3080@12GB GPU op de hielen van de lancering van de GeForce RTX 4000-serie

NVIDIA is gestopt met de productie van GeForce RTX 3080

De eerste versie van de GeForce RTX 3080 werd aan het publiek voorgesteld met 10 GB videogeheugen. Bovendien had het een 320-bit bus. Hoewel de parameters vrij bescheiden zijn, waren de prestaties van de chip toch indrukwekkend. Na enige tijd hebben de fabrikanten echter besloten te blijven experimenteren, met name met het aantal kernen. Er werden ook tests uitgevoerd op de busbreedte.

Het resultaat van het harde werk van een groot aantal slimme professionals was de beroemde GeForce RTX 3080@12GB. Het heeft een 384 bit bus. Indrukwekkend is de geheugenbandbreedte, die in een stroomversnelling is geraakt. Interessant is dat het verschil over het geheel genomen niet bijzonder merkbaar is. Voor velen maken de modellen niet veel verschil, terwijl professionele gamers de opgewaardeerde versie duidelijk zullen waarderen. De truc zit hem niet alleen in het feit dat er 2 GB extra geheugen is toegevoegd.

Een korte samenvatting

Samen met het extra geheugen is het aantal kernen met 3% toegenomen en het aantal ROP-blokken met 8%. Dit betekent dat de nieuwigheid overgaat op een 384-bit brede bus om de geheugenbandbreedte met 20% te verhogen. Dit ondanks het gebruik van hetzelfde 19Gbps GDDR6X-geheugen.

Gezien de upgrades zal het uitgebrachte model qua prestaties tussen de originele 3080 en 3080 Ti in vallen. Maar de nieuwigheid heeft ook zijn nadelen. De belangrijkste zijn prijs en beschikbaarheid.

NVIDIA maakt niet langer GeForce RTX 3080 grafische kaarten

Redenen voor stopzetting

Ondanks de vele voordelen van GeForce RTX 3080@12Gb, was de verkoop lang niet zo goed als het bedrijf had gewild. De reden daarvoor was dat gamers niet veel verschil zagen tussen deze en de vorige versie. Het bleek dat de verbetering niet het gewenste resultaat opleverde.

Aangezien het maken van een videokaart enige kosten met zich meebrengt, realiseerde de onderneming zich, na deze te hebben berekend, dat het eenvoudigweg onrendabel is zich bezig te houden met het maken van een produkt dat geen klanten aantrekt. Bovendien doemde op dat moment een nieuwe ontwikkeling aan de horizon op die de mislukking heel goed zou kunnen goedmaken.

GeForce RTX 4000

Beschouw deze nieuwe serie aan de hand van een van haar producten. De NVIDIA Quadro RTX 4000 is een 9,5″ GPU met één sleuf. De behuizing is aan de buitenkant heel stijlvol, met een glanzende chromen afwerking en een felgroene streep in het midden. De nieuwigheid heeft geen achterpaneel. Dit draagt bij tot de stijfheid van het ontwerp en helpt de aan de achterzijde gemonteerde componenten te beschermen.

De nieuwe Quadro RTX 4000 heeft video-uitgangen, 3 DisplayPort 1.4 en 1 VirtualLink poort voor VR head-mount displays. De voedingsaansluiting bevindt zich aan de andere kant, wat naar verluidt handiger is voor servermontage. Er is ook 1 8-pins connector.

Aan de bovenkant van de single-slot koelkaart bevinden zich de stereo en sync poorten voor professionele werkstations. Er zijn echter geen NVLink/SLI aansluitingen. De prijs van het nieuwe product ligt rond de 900 dollar. Te oordelen naar de parameters, is de prijs zeer gerechtvaardigd. Maar voor sommige gebruikers is zo’n prijskaartje misschien niet de meest aangename “parameter”.